Éves munkák- 1. nap

 Elkezdődtek a 12.-es éves munkák! Ahogy Veszprémi Lilla tanárunk fogalmazott, “ez talán a legnagyobb ünnep a gimnáziumban”! Nem könnyű kiállni az egész iskola elé és egy közel egy órás előadást tartani!

Sokan nagyon izgultak, de abban biztos vagyok hogy le tudták küzdeni a stresszt: Horváth Noémi kezdte az előadók sorát, és a stressz pszichológiájába avatott be minket. Saját

tapasztalataiból indult ki, mivel nagyon stresszes típus… Elsődleges kérdése az volt, hogy hogyan tud tőle megszabadulni. A sok utánajárás közben megfogalmazódott benne, hogy a stressztől tulajdonképpen nem kell megszabadulni, mert a stressz egy olyan reakció, ami segíti az életünket. Kezelni viszont tudni kell! Elmondta, hogy a stressz a testünk jelzése számunkra, és ugyanúgy működik mint a fájdalom. Ha felismerjük, meg kell keresnünk az okát, és ha azt megtaláltuk, akkor tudunk rajta túllépni. Ha megvan a kiváltó ok, akkor két dolgon tudunk változtatni: vagy a stressz okozóján, vagy magunkon, a hozzáállásunkon. Ez fontos dolog, mert ha nem nézünk szembe a stresszel, ha hagyjuk hogy eluralkodjon rajtunk, akkor az komoly dolgokat okozhat. Túl kell szárnyalnunk lelkileg, és a folyamat közben nem csak megoldottuk a problémát hanem új képességeket szereztünk… Művészi munkája is erről szólt, egy útmutató a stressz leküzdéséhez! …mi mindent lehet tanulni egy éves munkából!

Cséplő Lilla egy sokkal kevésbé stresszes műfajt tárt elénk: a felnőtt balettot és annak anatómiáját. Lilla csak két éve balettozik, egy olyan tánciskolában, ahol kifejezetten kezdő felnőtteket tanítanak. Felmerült a kérdés benne, hogy egy felnőtt miért is iratkozik be balettozni, ha az köztudott hogy nem egy könnyen és gyorsan elsajátítható műfaj. Hogy erre fény derüljön, egy kérdőívet állított össze, melyet több mint száz táncoló felnőtt töltött ki. A válaszokból kiderült, hogy aki felnőtt fejjel beiratkozott, annak vagy gyerekkori álma volt, vagy már gyerekkorában is balettozott valameddig, és azért jár az órákra, mert egy olyan mozgásnak tarja, ami javítja a testtartást és emellett szép is. Ebben a tánciskolában lehetőség adódik a felnőtteknek egy-két fellépésre is… Lilla is betanult egy rövid koreográfiát, amit művészi munkájaként elő is adott nekünk! Pörgős volt!

A legszövevényesebb témát Vargyas Zsófia hozta, aki a hímzésről adott elő. Kis idővel ezelőtt kezdett el hímezni, de sok kérdés merült fel benne. Például az, hogyha a hímzés mindenféle szimbólumokból áll, akkor az tényleg csupán ez díszítés-e, nem lehet hogy egy önkifejezési fajta? Zsófi elénk tárta a szövés egész történelmét. Megtudhattuk, hogy a kezdetben gyakorlati célokból kialakult hímzés hogy alakult át díszítéssé, és hogy ez a díszítő tevékenység milyen hatással volt az akkori társadalomra. A hímzés és a nők helyzete szorosan összefüggött. Még a XX. században is szűklátókörűen bírálták el a hímzést, de még a hímző nőket is… Előadása lezárásaként Zsófi bemutatta három hímzett képét, és beletekinthettünk a munkafolyamatba is!

Vajda Gergely

2018-03-21T17:29:07+00:00 2018. március 19. hétfő|Categories: Aktuális, Alaplap|